WANNEER RIJBEWIJS BE / B96

De houder van een rijbewijs BE mag een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van de categorie B en een aanhangwagen of oplegger met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg en ten hoogste 3.500 kg. Indien de maximaal toegelaten massa van de aanhangwagen meer dan 3.500 kg bedraagt, is het rijbewijs C1E vereist.

De houder van een rijbewijs B96 mag een samenstel besturen bestaande uit een trekkend voertuig van categorie B en een aanhangwagen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 750 kg, op voorwaarde dat de maximaal toegelaten massa van dit samenstel niet meer dan 4.250 kg bedraagt.

Stappenoverzicht:

Het behalen van een rijbewijs BE/B96 bestaat uit volgende stappen:

KORT SAMENGEVAT

1) Voorafgaande controles, voorzorgen alvorens in en uit het voertuig te stappen en instellingen

2) In rechte lijn achteruitrijden 

3) Achteruitrijdend een bocht maken

4) Opstellen tegen een stoep 

5) Achteruitrijden tot tegen een laadkaai

6) Koppeling en ontkoppeling van de aanhangwagen 

 

Deze handelingen vinden allemaal plaats op een privéterrein. Wanneer je in dit gedeelte geslaagd bent ga je aansluitend het examen op de openbare weg doen.

Wanneer je via de vrije begeleiding als houder van het voorlopig rijbewijs model 3 tweemaal niet geslaagd bent in je praktijkexamen dien je via de rijschool 4 uren praktijkles te volgen alvorens je een derde examen kan aanvatten. 

 
 

Wanneer je voorlopig rijbewijs model 3 geldig voor de categorie BE niet meer geldig is, dien je 8 uren rijles te volgen via de rijschool. 

 
Winkelwagen